Aktualności< Powrót

Relacja: Rodzinne warsztaty kulinarne „Nadziane smakiem”

Warsztaty

Szanowni Państwo,

w czwartek, 27.02.2025, w Dworku Koćmierzów w Sandomierzu z okazji Tłustego Czwartku odbyły się rodzinne warsztaty kulinarne pt. „Nadziane smakiem”.

Jest to propozycja, która co roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród mieszkańców Sandomierza, a jej największym walorem (oprócz rzeczonych pączków) jest powrót do tradycji rodzinnego przygotowywania posiłku i zacieśniania więzi rodzinnych między pokoleniami.

Uczestnicy podczas zajęć mieli możliwość wykonać pączki według domowego przepisu instruktorki zajęć, pani Danusi. Pod jej czujnym okiem, wsparci wskazówkami, wyrobiliśmy idealnie puszyste ciasto, wykroiliśmy krążki i napełniliśmy je nadzieniem (dla ciekawych: marmoladą owocową), uformowaliśmy kulki, usmażyliśmy pączki i obsypaliśmy je cukrem pudrem. Najtrudniejsza część zadania? Cierpliwe wyczekiwanie, aż ciasto urośnie i potem – aż pączek wystygnie!

Wszystko brzmi skomplikowanie, ale uwierzcie – warto było! Pachnący, świeży pączek rozpływający się w ustach to bezcenna i najlepsza nagroda po godzinach pracy. I, oczywiście, powód do dumy i zadowolenia.

Miłym gościem, który odwiedził nasze warsztaty i dołączył do uczestników, był pan Paweł Niedźwiedź, burmistrz Sandomierza – serdecznie dziękujemy za towarzystwo i zaangażowanie w przygotowywanie pączków.

 

 


***

Pssst!
Podczas warsztatów zrobiliśmy łącznie 400 szt. pączków.

powrót do góry